Transport płynnej żywności – na co zwracać uwagę

Transport płynnej żywności wydaje się procesem bardzo specjalistycznym i obejmującym raczej wąskie grono odbiorców. Po części tak jest, ale tak naprawdę przewóz artykułów spożywczych może być potrzebny wielu osobom – zaczynając od gospodarstw rolnych, kończąc na sklepach i hurtowniach. Dzisiaj chcieliśmy się podzielić informacjami o tym, na co zwracać uwagę realizując transport płynnej żywności.

Przewóz żywności – kluczowe kwestie

Przede wszystkim musimy dowiedzieć się jakie cysterny oferuje firma transportowa. Każda maszyna powinna posiadać aktualne badania co do mycia i dezynfekcji. Nie chcemy przecież by resztki poprzedniej spedycji znalazły się w towarze. Poza tym, możemy poprosić o wgląd w sam proces przygotowania cysterny do przewozu. Dowiemy się wtedy czy każdy pracownik przestrzega zasad BHP. Wewnątrz zbiornika powinna też obowiązywać odpowiednia temperatura, monitorowana w czasie rzeczywistym. Każde szanujące się przedsiębiorstwo oferujące usługi tego typu powinno być przygotowane na pytania o przebieg procesu i posiadać pełną dokumentację techniczną. Nie miejmy oporów, by o nią zapytać, nawet jeśli nie jesteśmy ekspertami w tej dziedzinie.

transport płynnej żywności

Transport płynnej żywności – możliwości rynku

Pozostaje jeszcze kwestia tego, jakie artykuły możemy podpiąć pod transport płynnej żywności. Tutaj najlepiej zwrócić się do konkretnego przewoźnika o szczegóły. My jednak robiąc rozeznanie rynku, możemy stwierdzić, że możliwości są naprawdę szerokie. Firmy oferują przewozy substancji takich jak oleje, wina, czekolady (w formie płynnej), soki, produkty mleczarskie czy koncentraty. Jeśli posiadają dobry sprzęt, to tak naprawdę pozostaje kwestia organizacji. Logistyk powinien móc przedstawić szczegółowy plan, wraz z formą załadunku i rozładunku. Warto wcześniej zaplanować całość, by uniknąć niespodzianek. Życzymy powodzenia, i jak to mawiają kierowcy – szerokości!