Przewóz chemii spożywczej to strategiczna usługa, będąca w dzisiejszym świecie filarem przetwórstwa żywności i przemysłu spożywczego. W porównaniu ze starszymi czasami metody obróbki i konserwowania żywności bardzo się zmieniły. Rozwinęliśmy technologie w olbrzymim stopniu. Zwiększyliśmy także skalę. Kiedyś piekarnia obsługiwała jedynie fragment dzielnicy, dziś może być przedsiębiorstwem na skalę wojewódzką. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu skomplikowanych substancji, które pozwalają na przechowywanie półproduktów spożywczych przez dłuższy czas.
Przewóz chemii spożywczej – na czym polega?
Kolejnym powodem zwiększenia skali jest specjalizacja zakładów spożywczych. Dawniej gospodarstwo rolne musiało produkować wszystko, a z przetwórstwa mogliśmy wyróżnić co najwyżej młyny, jatki i winiarnie. Dziś wiele zakładów koncentruje się na wąskiej działce, dzięki czemu może zoptymalizować wydajność. Przewóz chemii spożywczej na potrzeby takich zakładów powinien odbywać się za pomocą specjalistycznych pojazdów, takich jak wielokomorowe cysterny. Na wyposażeniu firmy Stando znajduje się różnorodna flota samochodów transportowych różnych marek.
W co musi być wyposażona cysterna do przewozu chemii spożywczej?
Nasze cysterny wyposażone są w podgrzewane pompy, zasilane elektrycznie, co zwiększa wydajność przeładunku i chroni go przed utratą swoich właściwości. Warto zauważyć, że niektóre substancje zmieniły by stan skupienia bez utrzymania stałej temperatury, co z kolei doprowadziłoby do zatkania przewodów odprowadzających. Tak mogło by się stać np. z czekoladą. Każda cysterna posiada dwunastometrowej długości węże rozładunkowe, dzięki czemu nawet do trudno dostępnych zbiorników można bez problemu zrzucić ładunek. Dzięki sterylnemu systemowi rozładunku ciśnieniowego nie musimy się obawiać o dostanie się zanieczyszczeń do zbiornika. Gwarantuje to bezpieczny przewóz chemii spożywczej.