Co zrobić, aby podczas wspólnego gotowania gromadząca się para wodna, niosąca ze sobą na dodatek masę cząsteczek różnych substancji, które również miały swój udział w przygotowywanej przez nas potrawie. A soki, tłuszcze, roztwory i inne substancje w lotnej postaci, które napełniają naszą kuchnię aromatycznymi zapachami, mogą osiadać na meblach czy zasłonach, powodując z czasem brzydkie przebarwienia. Okapy Maan to propozycja dla tych, którzy chcą sprawnie odprowadzać te substancje z kuchni.
Okapy Maan – jakie modele mamy do wyboru?
Obecnie mamy do dyspozycji wiele modeli okapów, które dopasują się do możliwości montażu w konkretnym pomieszczeniu, naszych szczególnych potrzeb (np. dodatkowe oświetlenie), czy wymagań estetycznych. Stąd mamy do wyboru specjalne okapy Maan wyspowe, przeznaczone do wolnostojących kuchni, modele przeznaczone do zabudowy w meblach lub pod tynkiem, a także klasyczne okapy kominowe, od których musimy poprowadzić bardzo widoczny wlot do szybu kominowego.
Czym się kierować przy wyborze okapu?
Okapy Maan będą zapewniały optymalne warunki pracy i zdolność do pochłaniania niepożądanych substancji, jeśli zadbamy o dobranie odpowiednich parametrów oraz zamontowanie urządzenia na wskazanej wysokości. Co do zasady okap powinien mieć rozmiar równy lub większy powierzchni kuchenki. Nie może być zamontowany zbyt wysoko lub nisko, aby stworzyć odpowiedni ciąg powietrza, a jednocześnie zostawić miejsce na swobodny dostęp do garnków.