Transport w temperaturze kontrolowanej to usługa, dzięki której można bez obawy przewieźć różnego rodzaju produkty i surowce spożywcze bez obawy o pogorszenie jakości. Specyfiką branży spożywczej jest wrażliwość podstawowych materiałów na działanie temperatury. Nie chodzi o jakiś wysoki poziom ciepła. Już w temperaturze pokojowej w większości rodzajów żywności zachodzą zmiany, które powodują pogorszenie właściwości spożywczych i smakowych, a w najgorszym wypadku nawet popsucie.
Transport w temperaturze kontrolowanej – cysterny
Aby zapobiec tego rodzaju wypadkom, należy przeprowadzić transport w temperaturze kontrolowanej. Do tego potrzeba specjalistycznego sprzętu. Z jednej strony są to cysterny spożywcze z zamkniętym systemem komór. Pojedyncza naczepa tego rodzaju może skrywać w sobie jedną, dwie lub nawet trzy komory, w których niezależnie od siebie można przewozić różne substancje, bez obawy wymieszania ich ze sobą. Cysterny daję duże możliwości, jeżeli chodzi o kontrolowanie temperatury, ale także ciśnienia, jakie panuje wewnątrz poszczególnych komór. Za pomocą tego rodzaju naczep przewozi się żywność płynną: soki, koncentraty owocowe, alkohole, oleje, czekoladę, mleko itp.
Naczepy z wbudowanymi chłodniami
Jak przewozić żywność w stanie stałym? Transport w temperaturze kontrolowanej warzyw, owoców, mięsa, słodyczy, produktów mlecznych (jak sery czy masło) lub też innych wrażliwych produktów realizowany jest za pomocą specjalnych chłodni. To specjalny typ naczep, który ma dużą izolację termiczną ścian, a także agregaty chłodnicze, dzięki którym można wewnątrz komory utrzymać zadaną temperaturę.