Wędzarnia do twojego ogrodu

Wędzarnia to sprzęt, który umożliwia przygotowywanie domowych wędlin lub ryb w domowym zaciszu. Potrawy przyrządzane w wędzarni można wędzić trzema rodzajami dymu, gdzie możemy wyróżnić dym zimny o temperaturze wynoszącej od 18 – 24 stopni Celsjusza, dym ciepły, który ma temperaturę od 24 – 40 stopni Celsjusza oraz dym gorący o wartości 40 – 60 stopni Celsjusza. Drewno użyte do procesu wędzenia to już indywidualna sprawa, wykorzystując kilka rodzajów nadamy potrawom charakterystycznego aromatu.

Z jakich elementów składa się wędzarnia?

Wędzarnia niezależnie od tego czy jest stała, czy też mobilna składa się z takich elementów jak Domowa wędzarnia w twoim ogrodziepalenisko, komora wędzarnicza, komin oraz szyber. Proces wędzenia odbywa się przy wykorzystaniu procesu termicznego i dymnego podczas spalania drewna. Palenisko w każdej wędzarni jest miejsce, w którym spalane jest drewno. Wymiary paleniska muszą być dopasowane do wymiarów komory wędzarniczej. Bo to właśnie w niej znajdują się przygotowane przez nas dania, mogą wisieć na hakach lub leżeć na tackach. Komin w wędzarni służy do prawidłowego odprowadzani dymu, im dalej go oddalimy od naszego paleniska tym lepszy ciąg uzyskamy. I ostatni element czyli szyber, którego zadaniem jest odpowiednie regulowanie ilości dymu i temperatury w komorze wędzarniczej.

Duży wybór modeli wędzarni do swojego ogrodu znajdziesz w porównywarce cenowej Ceneo. Zacznij przygotowywać zdrowe dania wykorzystując proces wędzenia. Odwiedź stronę internetową już dziś: https://www.ceneo.pl/oferty/wedzarnia